Jumaat, 12 Oktober 2012

a big NO to do to a girl/girlfriend

Assalamualaikum. :)


Yaw guys! Today I'll be talking about what you shouldn't do to a creature name GIRL. Hope you guys didn't mind if I wrote this new entry in english plus malay. And pardon me for my bad english and all those here and there grammar mistake.

Well, let's start. :)

1. Don't make a girl waiting.

You promise her at 10 o'clock in the morning to go for a heavy breakfast. Tunggu punya tunggu, dah pukul 11. Padahal dah siap ingatkan hari sebelumnya. Memamg lah janji melayu. Tapi beragak lah. Dah sejam nunggu nie ha. Itu pon kau belum bangun tidur lagi. Still terbungkang atas katil. But.. Sekali sekala is FORGIVEABLE. Or maybe dalam 5 to 10 minutes, is OKAY.

Lelaki : Alah. Aku tunggu awek aku berjam jam tunggu dia mekap bagai, takpe pulak. Aku nak buat benda yang sama, a big no konon.

Awak, memang dah lumrah certain girls ni kalau bersiap, Masya-Allah. Lama gila. Tapi, dorang lawa lawa pon, untuk siapa jugak? Untuk kau kan? Kalau awek kau pakai selebet kang, cakap tak geti nak bergaya lah, old school lah. Hmph.. Lagi pon, adat lah. Perempuan nak kena gosok blouse dia, maxi skirt dia, tudung/shawl dia, nak muncungkan tudung bawal dia, nak belit belit shawl dia. Lelaki? Ada ke nak kena buat semua tuh? Takde kan. Hanya perlu sarungkan fit shirt, jeans, stoking, kasut, ejas sikit rambut, and you ready to go.

2. Don't get mad at her in the public.

You had your problems with your friends, or your parent, or maybe with your siblings. She ask if she could help anything. And you, all over sudden, nak melenting. Dah lah awek tuh tanya elok-elok. Kena marah pulak. Lagi-lagi dekat public. Memang malu lah dia.

Lelaki: Dah tahu aku tengah kusut. Rimas lah. Tanya ni lah. Tanya tuh lah. Sendiri paham lah.

Awak, she just being supportive. She just want you to know that she will be there through your ups and down. She just want to make sure that you are okay. She didn't mean anything. Jauh sekali untuk tambahkan masalah kau. Dia just nak tolong. Salah ke? And one thing. Girl is a HUMAN too. You just can't anggap like she know everything. You just have to tell her. "Awak, saya tengah ada masalah ni. Awak bagi saya ruang kejap boleh? Saya dah okay nanti, kita pergi makan sama sama ye?" Simple as that.


Well, that is 2 of example a big NO to do to a girl/girlfriend. Thanks for spare your time. And I'm not being sexist over here. I will update new entry about a big NO to do to a boyfriend.

5 ulasan:

nurul ain berkata...

betul2

kusiberjalan berkata...

yup! suke part don`t let girl waiting... mueheheh~

Izzah | zulkifli berkata...

@Nurul Ain

agree with me? :)

Izzah | zulkifli berkata...

@kusiberjalan

hihi. same!. :)

Hans berkata...

betul2